Poseta Manastiru Pinosava (Sv. Arhangel Gavrilo)

Put do manastira je ruiniran, asfalt oštećen a bagremova rasada sa obe strane puta čini prijatnu hladovinu vozačima koji ovuda prolaze. U manastiru živi jeromonah Serafim (Tošić). Otac Serafim nas je dočekao kao pravi domaćin, prvo je u kratkim crtama opisao istorijat Manastira i njegovu posećenost tokom istorije.

Manastir Pinosava nalazi se u ataru sela Kusadak, skriven u hrastovoj šumi u blizini malog jezera, nedaleko od Smederevske Palanke i 15km od Mladenovca. Posle pada Smedereva 1459. godine, bežeći od Turaka, grupa monaha dolazi u Kusadak gde osniva manastir i podiže prvu crkvu-čatmaru od pruća oblepljenu blatom. Kasnije je na tom mestu podignuta crkva brvnara i obe su bile posvećene Uspenju Presvete Bogorodice. Na temeljima pomenute crkve je 1733. sagrađena nova od kamena, koja je služila za okolna sela Kusadак, Azanju, Veliku Krsnu, Kovačevаc i Ratarе. Legenda kaže da su dve sestre, Pinosava i Vukosava, nasledile pun sanduk zlata i zaklele se da će od tog blaga sagraditi crke. Pinosava je sagradila prvi hram na ovom mestu, koji i danas nosi njeno ime, a Vukosava crkvu u Smederevu. Vukosavinu crkvu Turci su porušili do temelja i nikada nije obnovljena. Zato crkva Pinosava, pored Svetog arhangela Gavrila, slavi i Veliku Gospojinu, kao spomen na crkvu sestre Vukosave. Visoki zvonik na zapadu upućuje na uticaj graditeljstva Karlovačke mitropolije. U okviru manastirskog kompleksa nalaze se izvor, dva hrasta stara više stotina godina i jedan dud od davnina određen kao zapisno drvo. Malo je poznato da je 1828. godine u porti crkve sahranjen Vujica Vulićević, koji je po nalogu kneza Miloša Obrenovića organizovao ubistvo svog kuma vožda Karađorđa 1817. godine. Vujica Vulićević, posle potucanja po svetu, umro je u rodnom selu Azanji, ostavljen od kneza i proklet od naroda. Vulićevićevi sinovi Pavle i Panta su za otkup grehova svog oca 1844. godine crkvi poklonili zlatni putir. Danas se on nalazi u riznici Eparhije šumadijske u manastiru Kalenić. Od poznatih ličnosti u porti manastira Pinosava sahranjeni su Miloje Popović Đak, vođa Đakove bune i pukovnik Ranko Majstorović, član Srpskog sovjeta. Miloje Đak je rođen u selu Kusadak. Podigao je poznatu bunu protiv samovolje kneza Miloša. Buna je ugušena u krvi. Miloje Đak je ubijen, a knjaz je dozvolio da se njegovo telo skine sa drveta tek posle nekoliko meseci i sahrani u porti crkve.

Otac Serafim je nas počastio raznovrsnim voćem: mandarine, klementine, pomorandže, jabuke, kruške, a bogme i po čašicu manastirske ljute prepečenice. Podelio nam je po jednu brošuru o istorijatu Manastira. Prijao nam je razgovor ovog velikog poznavaoca kretanja Srba od Turskog vremena do današnjih dana. Obišli smo i obližnje jezero pogodno za ribolov. Potom smo se vratili istim putem do Kovačevca.

Date: август 17th, 2012 | Categories: Literarna sekcija | By: | Comments: 0