U poseti Aranđelovcu i spomen kompleksu Prvog srpskog ustanka u Orašcu

Dana 16.07.2013 godine za svoje štićenike Dom “LUG” je organizovao izlet i posetu  Aranđelovcu i spomen parku posvećenom  podizanju Prvog Srpskog ustanka u Orašcu.

Kao i svake godine naš dom je nastavio sa svojom uobičajenom praksom organizovanja poseta kulturno-istorijskim spomenicima i rekreativnih izleta za svoje štićenike.

Naši korisnici su najpre posetili spomen park posvećen podizanju Prvog Srpskog ustanka u Orašcu. Nakon uobičajenog zajedničkog slikanja i predaha uz kafu i osvežavajuće napitke korisnici su posetili muzej i crkvu u Orašcu. Prilikom razgledanja postavke muzeja naš domaćin-kustos muzeja je organizovao kratko predavanje i istorijski osvrt na prilike koje su obeležile period neposredno pre kao i za vreme samog ustanka i početka stvaranja moderne Srpske države.

Naši korisnici su sa pažnjom pratili izlaganje domaćina muzeja a ne mali broj od njih je aktivno učesvovao u razgovoru i razmeni informacija pokazavši zavidno znanje iz istorije svog naroda.

Nakon posete muzejske zgrade naši štićenici su posetili i Crku Vaznesenja Gospodnjeg koja je takođe deo spomen kompleksa u Orašcu. Po završetku posete Orašcu, nastavili smo ka Aranđelovcu gde je za naše štićenike organizovano druženje sa stanarima jednog obližnjeg doma za stare.

Prilikom ove posete naši korisnici su sa svojim domaćinima razmenili iskustva druženja i života u domskim uslovima nakon čega je za sve prisutne priređena mala zakuska, pa se krenulo nazad u dom “LUG”. U povratku su se glasno razmenjivali utisci sa izleta, a narednih dana prenosiće se utisci sustanarima doma Lug koji nam se ovoga puta nisu pridružili.

Socijalni radnik Dušan

Date: јул 22nd, 2013 | Categories: Aktivnosti | By: | Comments: 0