Izlet na Oplenac

Dana 28. septembra 2012.  dom za stare Lug organizovao je na izlet u Topolu i obilazak crkve sv. Đorđa na Oplencu, kao i Karađorđev konak. Nas 20-ak u autobusu smo imali komfornu vožnju do Oplenca koja je trajala nepunih pola sata.

Oplenac je brdo pored Topole na kome se nalazi Mauzolej dinastije Karađorđevića. Knez Aleksandar Karađorđević je ovde podigao prve vinograde, a kralj Petar I Karađorđević je počeo zidanje crkve mauzoleja i celog istorijsko memorijalnog kompleksa koji će potom postati Zadužbina Karađorđevića na Oplencu. Godine 1903. kralj Petar I Karađorđević je izabrao mesto na vrhu Oplenca kao lokaciju za svoju zadužbinu, crkvu Sv. Đorđa. Prvog maja 1910. godine započeta je gradnja crkve. U jesen 1912. godine crkva je već bila skoro dovršena i Arhiepiskop srpski Dimitrije je osveštao crkvu. Po povratku u oslobođenu Otadžbinu Kralj Petar nije dočekao da vidi svoju zadužbinu konačno završenu. Umro je 16. avgusta 1921. godine, a njegov naslednik, Kralj Aleksandar I Karađorđević, lično se starao o njenom završetku. Crkva je ponovo osveštana 9. septembra 1930. Crkva Svetog Đorđa izgrađena je u srpsko-vizantijskom stilu.

U središtu crkve dominira naopako okrenuta kruna što simbolizuje tugu naroda zbog propasti carstva posle kosovskog boja. Pod svodovima crkve Sv. Đorđa pribrane su i u tehnici mozaika izvedene verne reprodukcije najlepših fresaka srpskog srednjovekovnog slikarstva iz šezdeset crkava i manastira u Srbiji. Za to je upotrebljeno oko 40 miliona staklenih kockica sa oko 15000 nijansi boja. U gornjem delu, nalazi se grob osnivača dinastije, Karađorđa i Kralja Petra, a u kripti ispod hrama u miru počiva još dvadesetoro članova porodice Karađorđević. Između 1811. i 1813. Karađorđe je u Topoli sagradio utvrđeni grad sa trospratnim kulama, i u njemu dva konaka i crkvu. Konak je pretvoren u muzej sa raznovrsnim sadržajem koji uključuje predmete, slike i opise dešavanja iz Prvog srpskog ustanka.

Bogat sadržaj Oplenačkog izleta ispunio nam je dan, a verujem da će i narednih dana to biti tema naših međusobnih razgovora jer smo puni utisaka sa izleta.

Date: октобар 15th, 2012 | Categories: Izleti | By: | Comments: 0