Izlet na Kalemegdan

Posle izvesne pauze Dom za stare Lug je ponovo organizovao možda poslednji izlet u ovoj 2012 godini, shodno hladnijim mesecima pred nama. Mene i još neke stanare Doma ovaj izlet je posebno obradovao, utoliko više što nismo Kalemegdan obišli poslednjih 40 godina. Kada smo ušli u Kalemegdan i videli brojne raznovrsne sadnice, poređane kao pod konac, ukrasno žbunje i mnoge druge ukrasne biljke, bili smo oduševljeni. Dovoljno klupa za sedenje u toplije dane. Posebno sam se divio ukrasnim jelama i smrekama koje su postigle zavidnu visinu i sa granama ulepšali stabla.
Kalemegdan je najznačajniji kulturno-istorijski kompleks, u kojem dominira Beogradska tvrđava iznad ušća Save u Dunav. Naziv Kalemegdan odnosi se samo na prostorni plato oko tvrđave koji je osamdesetih godina 19. veka pretvoren u park. Plato je, dok je tvrđava bila glavno vojno uporište Beograda, služio da se neprijatelj osmotri i sačeka za borbu. Njegovo ime potiče od turskih reči kale (tvrđava) i mejdan (bojište).

 
Prvi put sam sa divljeljem posmatrao ušće Save u Dunav. Ta silina vode u Ušću deluje uzbudljivo.
Nadam se da ću do proleća naći prijateljicu s kojom ću podeliti sve ove impresije sa Kalemegdana, i provesti jedan celi prolećni dan na Kališu.

Date: октобар 25th, 2012 | Categories: Izleti | By: | Comments: 0